Hur tar du hand om din dörr?
Vårda din ytterdörr
Din ytterdörr är det första som välkomnar gäster till ditt hem och för att få ut det bästa av din dörr behöver den få lite omsorg då och då. Med rätt skötsel kan din ytterdörr bevara sitt utseende under hela sin livstid och även stå emot väder och vind. Vi har samlat våra bästa tips här nedan på hur du bäst tar hand om din ytterdörr, så att den håller sig fin och bevarar sin funktion i många år framöver.
Målade ytterdörrar
Målade ytterdörrar behöver underhållas för att hålla sig fina länge. Minst två gånger per år men med fördel varannan månad är det bra att se över din ytterdörr och rengöra den med ljummet vatten. Viktigt att tänka på när du rengör din ytterdörr är att inte använda starka rengöringsmedel som innehåller ammoniak eller lösningsmedel. Det går exempelvis bra att använda diskmedel som är utspätt i vatten.
För att öka livslängden på din ytterdörr bör den placeras under ett tak. Särskilt mörka färger har en tendens att blekas i sol, salt och regn och placeras därför med fördel under tak i norrläge. Om din ytterdörr har fått lackskador behöver du bättra på med en alkydfärg för utomhusbruk. Bäst är att fråga din återförsäljare av ytterdörren för att få rätt nyans. Det är viktigt att skador och färgsprickor åtgärdas direkt med ny färg för att fukt inte ska hinna tränga igenom ytterdörren. Du kan även behöva måla om din ytterdörr om färgen uppvisar blåsor, flagor eller matthet. Hur ofta du behöver måla om din ytterdörr beror på yttre omständigheter, exempelvis hur utsatt din ytterdörr är för väder och vind.
Vaxning av målad ytterdörr
För att din ytterdörr ska stå emot det svenska klimatet behöver du behandla din dörr genom att vaxa den. Hur ofta din ytterdörr behöver vaxas beror på dörrens placering och hur utsatt den är för väder och vind, men på ett ungefär kan du behandla dörren 1-2 gånger per år. Vi rekommenderar även att du vaxar din ytterdörr redan vid montage, då får den ett ännu slitstarkare skydd för yttre påfrestningar.
För att vaxa din ytterdörr behöver du först ta bort smuts från dörren med en fuktig trasa. Rengör gärna med bilshampoo eller fettlösande diskmedel. Använd en ren svamp så att det inte blir onödiga repor eller skador på dörren. Vaxa sedan hela ytterdörren och låt stå i 30 minuter innan du torkar av den. Vi rekommenderar vanligt bilvax som är avsett för metallic-lack eller möbelvax. Det viktigaste är att vaxtypen inte innehåller slipmedel. Det är viktigt att tänka på att aldrig vaxa dörren när den är varm eller i direkt solljus.
Gör så här:
- Tvätta bort smuts med en fuktig trasa
- Vaxa den rengjorda dörrytan noggrant
- Låt ytan torka 30 minuter och om nödvändigt polera ytan med en trasa
Ytterdörrar i teak
Ytterdörrar i teak är ett levande material som behöver skötas om för att hålla sig fina och motståndskraftiga länge. Vi rekommenderar att du oljar in ytterdörren när den monteras. Ytterdörren behöver sedan oljas ett flertal gånger till dess att en fet och vattenavvisande yta uppstår. Du kan använda en teakolja eller kinesisk träolja för utomhusbruk med antimögelskydd. Olja in ytterdörren 2-4 gånger per år eller efter behov. Om du märker att en torr yta uppstår på dörren så vet du att det är dags att olja in den igen.
Dörrar i teak kan få små sprickor i ytskiktet, detta beror på att träet är ett levande material. Sprickorna påverkar inte dörrens funktion eller täthet utan är endast ett bevis på att dörren är tillverkad i naturmaterial.
Ytterdörrar i ek
Ytterdörrar i ek behöver oljas in ofta för att hålla sig fina länge, annars riskerar dörren att spricka eller få svarta prickar.Olja in ytterdörren 6-8 gånger per år eller efter behov. Om du märker att en torr yta uppstår på dörren så är det dags att olja in den igen. Du behandlar ytterdörren bäst med en träolja som har antimögelskydd.
Ekytterdörrar bör inte placeras i ett utsatt och oskyddat läge och får därför gärna stå under ett tak, det kommer att öka livslängden på dörren.
Ytterdörrar i furu
Ytterdörrar i furu behöver behandlas omsorgsfullt för att hålla sig fina länge, annars riskerar dörren att svälla eller få sprickbildningar då de är känsliga för fukt. Kontrollera din ytterdörr minst 2-4 gånger per år. Ytterdörrar i furu ska alltid oljas eller laseras vid montage. Om ytterdörren visar tecken på uttorkning, exempelvis ytsprickor, matthet eller grånad är det även dags att olja in eller lasera om dörren. Behandla kvistarna med kvistlack innan lasering, lackning eller målning. Du kan vända dig till din närmaste färghandlare för tips och råd.
Furuytterdörrar bör också alltid placeras under tak för att hålla sig fina så länge som möjligt.
Så här oljar du in din ytterdörr
- Rengör först ytterdörren med en trasa
- Slipa med ett fint slippapper i träets fiberriktning för att putsa bort resta fibrer
- Olja in dörren med utvald olja tills ytan är fet och vattenavvisande (glöm inte dörrbladets undersida och kanter samt karm och tröskel)
- Torka bort all överflödig olja med en torr trasa
Vilken olja ska jag använda?
- Teakdörr: Teakolja eller kinesisk träolja för utomhusbruk med antimögelskydd
- Ekdörr: Träolja med antimögelskydd
- Furudörr: Träolja med antimögelskydd
Fråga alltid din närmsta färghandlare eller återförsäljare för bästa resultat.
Motverka och åtgärda mögel på din ytterdörr
Har det uppstått mögel på din ytterdörr? Ingen fara, det går både att motverka och åtgärda ett mögelangrepp. Oftast syns mögelangreppet på ytterdörren i form av små svarta prickar. Det första du behöver göra för att åtgärda ett mögelangrepp på din ytterdörr är att göra rent dörren ordentligt. Det är viktigt eftersom att oljan gör att möglet breder ut sig på dörren. Tvätta ytterdörren med hjälp av en trasa med ett mögeltvättmedel eller vanligt utspätt diskmedel. Om ytterdörren är väldigt angripen kan du först tvätta dörren med utspädd ammoniak och tvättsvamp. Tvätta därefter rent ytterdörren med ett rengöringsmedel.
När du har tvättat rent ytterdörren så reser sig träfibrerna, du åtgärdar det genom att slipa ytterdörren med ett fint sandpapper i fibrernas riktning. Olja därefter in ytterdörren tills ytan blir fet och vattenavvisande.
Vårda ytterdörrens tröskel
En tröskel slits med tiden och för att klara av flera års slitage och hålla sig fin är det viktigt att sköta om den. Tröskeln behöver därför med jämna mellanrum och efter behov oljas in. Börja med att dammsuga eller torka av tröskeln med en fuktig trasa. Olja därefter in tröskeln med exempelvis en färglös ädelträolja. Vid behov eller om tröskeln utsatts för skador eller slitage kan du slipa tröskeln lätt med ett fint sandpapper och därefter olja in den.
Undvik gnisslande ytterdörr genom att underhålla ytterdörrens gånggärn
Ytterdörrens gångjärn och lås behöver också ses över lite då och då för att bevara dörrens funktion. Undvik en gnisslande ytterdörr eller gångjärn och lås som rostar, slits ner och tappar sin funktion genom några snabba och enkla steg.
Smörjning av gångjärn
- Lossa gångjärnslocket med hjälp av en tång. Greppa locket och dra några varv moturs tills locket lossnar.
- Rengör locket och gångjärnsdelarna med en trasa.
- Applicera sedan ditt smörjmedel. Använd ett smörjmedel som är lämpat för just din ytterdörrs gångjärn.
- När gångjärnet är på plats igen, testa att öppna och stäng ytterdörren ett par gånger för att försäkra dig om att smörjmedlet trängt in ordentligt.
Smörjning av lås
- Tryck in pipen på låsoljan i nyckelhålet på låscylindern.
- Tryck ner sprayknappen i 1 sekund.
- Sätt in nyckeln i låscylindern och vrid om några gånger, torka därefter av nyckeln.
- Applicera sedan smörjfett på låsets fall- och regelkolvar.
Nu är dina gångjärn och lås så gott som nya igen. Upprepa dessa steg 1-2 gånger per år på ytterdörrens gångjärn och lås så kommer de att hålla sin funktion i många år framöver.
Tips och råd om dörrar
Utforska fler artiklar
Våra ytterdörrar
Dörrar från Diplomat och SnickarPer
Funderar du på ett dörrbyte? Med Elitfönster På Plats kan du välja bland ett stort urval av ytterdörrar - upptäck även våra exklusiva kollektioner av dörrar. Vi hjälper dig när det är dags att byta ytterdörr, alltid med montage. Låt stilen börja vid tröskeln!